Inredning är ett väldigt brett begrepp och kan defineras på många olika sätt. Men kort och gott innebär inredning allt som har med interiören att göra. Ska vi dela begreppet på hälften, får vi fram funktionell inredning och estetisk inredning. Olika rum kräver olika mycket av dessa två aspekter och en bra inredning tar hänsyn till dessa två.

I hemmet är det självklart du som bestämmer hur du vill att det ska se ut. Färger, design och allt sådant styrs av dig som bor där. Men i exempelvis kontor är det vissa saker som man måste ta hänsyn till på ett annat sätt än när man inreder hemma. Detta kan du läsa om på vår hemsida, där vi skriver om kontorsinredning.

Hursomhelst, heminredning är för det mesta helt upp till hushållets ägare. Men det finns vissa saker som kan vara bra att ta hänsyn till även här för att minska risken att bli missnöjd.

Övermöblera

Att övermoblera behöver inte vara relativt, men gränsen mellan ett väl avvägt möblerat rum och övermöblerat är visserligen hårfin. Det är små detaljer som avgör och oftas kan ett övermöblerat rum lösas genom att möblera om. Genom att hitta gränsen skapar du rymd i rummet och det känns inte trångt eller instängt.

Omatchade möbler

När du inreder med möbler är det viktigt att tänka på rummens tema och vad som du vill ska framhävas och ej. Har du ett rum du inte trivs i? Då kan det räcka med att flytta på en möbel som kanske inte passar in. Tänk på färger och material och texturer, matchande möbler som passar ihop med rummets tema brukar sluta i succé.

Överdekoration

”Less is more” har du säkert hört. Detta citat kan vara bra att ha i åtanke när du inreder ditt hem. Saker och ting som är av betydelse för dig kan vara bra att ha kvar. Men tar du ett varv runt ditt hem och frågar dig själv vad du kan klara dig utan, är jag säker på att du kan ta bort ett par dekorationer. Glöm inte att du kan tillfälligt ta bort och ta fram dekorationer beroende på säsong.

Belysning

Belysning är A och O. Har du ett perfekt inrett rum spelar det ändå ingen roll, om belysningen inte är perfekt. Tänk på att alla rum ska ha belysningsalternativ som fungerar för rummets alla syften. Exempel på viktiga belysningar är arbetsbelysning, allmänbelysning och stämningsbelysnig.

Färgval

Fundera noga över färgvalen i varje rum du ska inreda. I vissa rum passar det med ett färgtema medan andra rum ska ha ett större spektrum av olika färger. Vad är det du vill framhäva? Starkare färger drar till sig mer uppmärksamhet. Färger kan göra mycket om inte allt med ett rum. Modernt, old school, kall, varmt, you name it.